Kuinka hakea terveydenhuoltoalan lupaa Norjaan

Kuinka hakea terveydenhuoltoalan lupaa Norjaan

Julkaistu · 5 lukuaika

Jos haluat työskennellä hoitajana, lääkärinä tai muuna terveydenhuollon ammattilaisena Norjassa, mutta sinulla ei ole Norjan kansalaisuutta tai et ole suorittanut tutkintoasi Norjassa, sinun on haettava lupaa työskennellä Norjassa terveydenhuoltoalalla. Prosessi on melko samanlainen kaikille ammateille, ja tässä oppaassa kerromme vaihe vaiheelta, miten se tehdään. Hyväksytyn lupahakemuksen jälkeen saat HPR-numeron, jota käytetään todisteena siitä, että sinulla on oikeus harjoittaa ammattiasi Norjassa.

Kuinka kauan kestää saada terveydenhuoltoalan lupa Norjaan?

Norjan terveydenhuoltoalan luvan hakuprosessi voi kestää jopa kolme kuukautta riippuen siitä, miten kiireinen Norjan terveysvirasto on. Siksi on hyvä aloittaa hakuprosessi mahdollisimman pian, jos haluat tutkia työmahdollisuuksia Norjassa.

Jos olet työskennellyt täysin laillisesti vähintään 3 vuotta Suomessa tai toisessa EU-maassa, kannattaa lähettää tiedot erillisessä sähköpostissa osoitteeseen godkjenning@helsedir.no, koska se voi nopeuttaa prosessia.

Kuinka paljon Norjan terveydenhuoltoalan luvan saaminen maksaa?

Maksu suoritetaan hakemuksen yhteydessä, ja se on maksettava riippumatta siitä, myönnetäänkö lupa vai ei. Norjan terveydenhuoltoalan luvan käsittelymaksu on 2 500 NOK.

Voiko joku hakea Norjan terveydenhuoltoalan lupaa puolestani?

Kyllä, siihen tarvitaan valtakirja eli ”Fullmakt”. Joku toinen voi täyttää lomakkeen ja maksaa hakemuksen puolestasi, mutta sinun on silti tehtävä valmistelut ja toimitettava oikeat asiakirjat huolella.

On hyvä muistaa, että kun olet luonut tilisi, hakemuksesi tallennetaan, ja voit palata ja jatkaa vaiheita milloin tahansa.

Seuraavassa selitämme kaikki vaiheet, jotka tarvitaan Norjan terveydenhuoltoalan luvan saamiseksi:

 • Valmistelu

 • Käyttäjätilin luominen

 • Hakemuksen täyttäminen

 • Oikeiden asiakirjojen lisääminen

 • Hakemuksen allekirjoittaminen, maksaminen ja lähettäminen

Käydään seuraavaksi läpi hakuprosessi vaihe vaiheelta!

Norjan terveydenhuoltoalan lupahakemuksen valmistelu 

Kaikkien asiakirjojen on oltava PDF-muodossa. Sinun täytyy siis skannata paperiset asiakirjasi, jos ne eivät ole digitaalisessa muodossa. Ei riitä, että otat kuvia asiakirjoista, ja skannauksen on oltava värillinen, jos alkuperäisetkin asiakirjat ovat värillisiä. Muista sisällyttää kaikki sivut oikeassa järjestyksessä ja suunnassa.

Asiakirjojen on oltava hyväksyttävällä kielellä: Jos asiakirjat eivät ole norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai englanniksi, kääntäjän on käännettävä ne jollekin niistä kielistä. Lisää käännös samaan tiedostoon alkuperäisen asiakirjan kanssa. Tutkintotodistusta ja sen liitteitä ei tarvitse kääntää.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

 • Tutkintotodistus: Todistus suoritetuista opinnoista sekä tutkintotodistus.

 • Opintosuoritusote / Tutkintotodistuksen liite (karakterutskrift/emneoversikt): Opintosuoritusote kaikista opinnoistasi.

 • Suoritetut kurssit (opetussuunnitelma): Yksityiskohtainen luettelo kaikista suorittamistasi kursseista tutkinnossasi. Tätä ei ole pakko liittää hakemukseesi, mutta se on hyvä lisätä, jos sinulla on se.

 • Passi: Kopio passistasi henkilöllisyytesi todistamiseksi.

 • Nykyinen terveydenhoitoalan lupa: Liitä nykyiseen lupaasi liittyvät asiakirjat, joista käy ilmi, että sinulla on oikeus harjoittaa ammattiasi Suomessa: Asiakirja, jossa näkyy rekisteröintinumerosi.

Käyttäjätunnuksen luominen ilman Norjan kansallista henkilötunnusta tai D-numeroa Altinnissa

Kun kaikki asiakirjat ovat valmiina, voit hakea Norjan terveydenhuoltoalan lupaa Altinnin kautta. Altinn on Norjan verkkoportaali, jossa yksityishenkilöt, viranomaiset ja yritykset voivat kommunikoida digitaalisesti.

Jos sinulla ei ole Norjan kansallista henkilötunnusta tai D-numeroa, sinun on käytettävä vaihtoehtoista kirjautumistapaa Altinnissa.

Tunnuksen luonti on varsin suoraviivaista:

 1. Valitse ”Lag ny bruker”.

 2. Luo käyttäjänimi, syötä sähköpostiosoitteesi ja valitse salasana.

 3. Palaa kirjautumissivulle, syötä juuri luomasi tiedot ja olet järjestelmässä!

Tämän jälkeen suorita seuraavat vaiheet:

Täytä hakemus lupaa ja lisenssiä varten

Ensimmäinen hakemusvaihe: Täytä tietosi hakijana

Tässä vaiheessa sinua pyydetään täyttämään henkilökohtaiset tietosi, yhteystietosi sekä valtakirja (fullmakt). Varmista, että annat henkilötietosi niin kuin ne on merkitty passiisi. Jos olet vaihtanut nimeäsi ja jokin asiakirjoista on erilainen kuin passissasi, sinun on todistettava muutos tarvittavalla asiakirjalla.

Osion viimeinen kysymys koskee ”Fullmaktia” eli valtakirjaa. Kohdassa kysytään, haluatko antaa jollekulle oikeuden täyttää hakemuksen puolestasi. Jotkut virastot saattavat käsitellä hakemuksen puolestasi, ja tässä tapauksessa vastaus viimeiseen kysymykseen on kyllä. Jos teet tämän itse, voit vastata ”Ei”. Muista kuitenkin, että jos joku toimii puolestasi, sinun on edelleen valmisteltava asianmukaiset asiakirjat ja toimitettava ne hänelle.

Toinen vaihe: Postiosoite

Tämä on osoite, johon haluat, että asiakirjat lähetetään.

Kolmas vaihe: Hakemuksen tiedot

Tässä vaiheessa määrität, että haet lupaa. Valitse ammattisi ja valitse sitten, mitä haet. Valittavanasi on paljon vaihtoehtoja, mutta jos et ole koskaan hakenut lupaa aiemmin, oikea vaihtoehto on ”Autorisasjon/Lisens”. Sen jälkeen sinua pyydetään kertomaan, onko lupaasi rajoitettu toisessa maassa. Jos näin on, sinua pyydetään antamaan selitys.

Kun olet valinnut ammattisi ja lupahakemuksen, näet kolme uutta vaihetta; koulutus, työkokemus ja liitteet:

Neljäs vaihe: Koulutus

Tässä vaiheessa annat kaikki asianmukaiset koulutustiedot. Tietoja voidaan käyttää sen varmistamiseksi, että toimittamasi asiakirjat ovat täsmällisiä, ja siksi näiden tietojen keräämiseen kysytään lupaa. Voit antaa enintään viisi koulutusta.

Viides vaihe: Toisista maista myönnetyt luvat

Jos harjoitat ammattiasi nykyisessä tai kotimaassasi, sinulla on todennäköisesti lupa tehdä niin. Syötä kaikki asiaankuuluvat tiedot. ”Title”-osiossa annat työnimikkeesi lupasi mukaisesti. Esimerkiksi jos olet sairaanhoitaja, kirjoitat vain ”Nurse (sairaanhoitaja)”. Kaikki tähän osioon merkityt luvat on todennettava lupa-asiakirjalla.

Lataa asiakirjasi

Kun olet suorittanut edellä mainitut vaiheet oikein, on suositeltavaa tarkistaa, että kaikki on oikein. Kun tämä on tehty, voit aloittaa liitteidesi lataamisen.

Tässä vaiheessa käytät valmistelemasi asiakirjat. Sinun tulee lisäksi tulostaa ja allekirjoittaa hakemuksesi. Saadaksesi tulostetun hakemuksen siirry kohtaan ”Oversikt - skjema og vedlegg”. ”Skjema”-kohdassa on teksti ”Utskriftsversjon ( pdf )”. Paina tätä painiketta, tulosta hakemus, allekirjoita ja skannaa se ennen kuin siirryt lataamaan liitteitä.

Varmista, että lataat kaikki tarvittavat asiakirjat oikein, koska mahdolliset virheet voivat johtaa hakemuksesi pidempään käsittelyaikaan. Tarvittavien asiakirjaliitteiden määrä riippuu siitä, kuinka paljon tietoja olet antanut hakemuksessasi. Jokaisen asiakirjan lataamiseksi sinun on palattava yleisnäkymään ja ladattava kukin asiakirjan erikseen:

 • Passi (”Pass”)

 • Allekirjoitettu hakemus (”Underskrevet søknad”)

 • Mainitsemasi luvat, jotka sinulla on (”Godkjenning annet land”)

 • Todistus / diplomi (”Vitnemål / Diplom”)

 • Opintorekisteriote / Tutkintotodistuksen liitteet (”Karakterutskrift / Diploma supplement”)

 • Suoritetut kurssit (Opintosuunnitelma) (”Fagplan”)

 • Työtodistukset (”Arbeidsattest”)

Kun kaikki asiakirjat on ladattu, paina ”Kontroller ale” -painiketta, jotta voit siirtyä allekirjoitukseen. Tässä vaiheessa sinulle ilmoitetaan, jos sinulta puuttuu tietoja tai asiakirjoja. Kun kaikki on valmista, voit siirtyä allekirjoitukseen ja lähettää hakemuksen.

Allekirjoita ja lähetä hakemuksesi

Tämä on viimeinen osa! Ensimmäinen vaihe on allekirjoittaa asiakirjat. Allekirjoittamalla varmistat, että olet antanut oikeat tiedot. Kun olet allekirjoittanut, sinua pyydetään maksamaan. Maksu on tehtävä joko Visa- tai Mastercard-korteilla, ja maksun summa on 2 500 NOK.

Kun maksu on suoritettu, hakemus on onnistuneesti lähetetty!

Sinut ohjataan sen jälkeen kuittiin. Maksun suorittamisen jälkeen hakemuksen käsittely kestää yleensä enintään 3 kuukautta.

Norjan terveysvirasto on myös laatinut käyttäjäoppaan pdf-muodossa tämän hakemuksen eri osista. Sitä voi olla hyödyllistä tarkastella, jos tämä opas ei vastaa kaikkiin kysymyksiisi. Voit myös ottaa yhteyttä meihin Bemlossa saadaksesi apua luvan saamisessa.

Muut yleiset vaatimukset Norjassa työskentelyä varten ovat:

 • Ajokortti, jos haluat työskennellä kotihoitolaitoksessa.

 • Sujuva pohjoismainen kieli. Tanska tai ruotsi yleensä riittää.

Vertaa 200+ henkilöstövuokrausyritystä sairaanhoitajat:lle!

Katso muiden sairaanhoitajat arvostelut.
Katso tietoja palkoista ja eduista
Lähetä hakemukset helposti yrityksille
Vertaile yrityksiä

Jätä kommentti...

Lähettämällä ilmoitat hyväksyväsi meidän ehdot.

Toimistojen ranking-luettelo
Kehittäjä? Hae nyt.

© 2024 Bemlo